Werken van uit de cloud, waarom?

Werken van uit de cloud, waarom?

Werken vanuit de cloud, tegenwoordig hoor je steeds vaker dat bedrijven dit gaan doen. Wat is cloud computing nou eigenlijk en wat betekent het als bedrijven ‘’in de cloud’’ gaan werken? Cloud computing staat voor internet. Het wordt niet voor niets cloud genoemd en is te vergelijken met de wolken. Een server in de cloud is dus een server die in de lucht hangt en verbonden is met internet. Gebruikers kunnen dus, gebruik maken van de server als ze internet verbinding hebben. Dit is eigenlijk hetzelfde als e-mail, die overal toegankelijk is met internet (en natuurlijk je gebruikersnaam en wachtwoord). Het werken vanuit de cloud is ideaal voor flexwerkers, omdat je nu overal, met internet toegang kunt hebben tot de serers. Als een bedrijf gebruik gaat maken van cloud computing betekent dit vaak dat de meeste hard- en software niet meer fysiek opgeslagen zal worden, maar allemaal in het internet.

De belangrijkste kenmerken van werken vanuit de cloud:

  1. De hardware die nodig is om te kunnen werken ligt niet meer bij jezelf, maar ergens in het datacentrum.
  2. De diensten waarvan gebruik worden gemaakt zijn beschikbaar via internet verbinding. Er kan dus niet offline gewerkt worden.

Verschillende lagen van cloud computing

IaaS staat voor Infrastructure as a Service. De dienstverlener zorgt hierbij voor de infrastructuur. PaaS staat voor Platform as a Service. De dienst zorgt voor een platform. Hierop kan door anderen applicaties worden geïnstalleerd. SaaS staat voor Software as a Service. De dienstverlener regelt hierbij alles.

Wat zijn de voordelen?

Het werken in de cloud kan veel geld besparen. Er is bijvoorbeeld geen IT-beheerder meer nodig die alles moet onderhouden. Denk daarnaast aan kosten als nieuwe servers die bespaard zullen worden. De enige kosten die je hebt zijn aan de aanbieder van het cloud programma. Het scheelt je daarnaast ook nog eens erg veel ruimte op het bedrijf, de harde schijven en servers zijn namelijk overbodig.

Werken vanuit de cloud is ook erg veilig. Alle data wordt via een bewaakt datacenter veilig opgeslagen. Hiernaast worden er bij data centrums vaak dagelijks back-ups gemaakt. Crasht je pc? Geen probleem, alle data staat online opgeslagen.

Een groot voordeel van het werken in de cloud is de toegankelijkheid. Werknemers zitten er niet meer aan vast om alles op het werk te doen maar kunnen nu ook thuis, bijvoorbeeld via hun smartphone, tablet of pc binnen de programma’s en data die allemaal in de cloud opgeslagen zijn.

Zijn er dan ook nadelen?

Een groot nadeel is dat je afhankelijk bent van een internetverbinding. Zonder internet kun je niet in je data komen en dit is een groot nadeel. Dit zorgt er dus voor dat je eigenlijk verplicht bent om online te werken. Alhoewel veel cloud-aanbieders veiligheid van de gegevens voorop stellen, blijft het voor hackers erg interessant om een cloud computing aanbieder back-up te hacken.