Goede voornemens met het milieu? Hierop kun je bezuinigen!

Goede voornemens met het milieu? Hierop kun je bezuinigen!

Veel mensen hebben als goede voornemen om te stoppen met drinken, roken of te veel eten. Hierbij gaat het meestal dus om je eigen gewoontes. Leef jij al erg gezond of ben je tevreden met hoe je leeft? Dan kun je ook kiezen voor een andere goede gewoonte. Zo kiezen mensen er soms voor om minder vlees te eten, of meer duurzame of fairtrade producten te kopen. Dit doen zij voor een betere wereld en om anderen indirect te helpen.

Wil jij dit jaar een steentje bijdragen aan een beter milieu? Dit hoeft helemaal niet lastig te zijn. Door simpele keuzes en veranderingen, kun je al zorgen dat je een stuk minder uitstoot dit jaar. In dit artikel lees je hoe je dit kunt doen.

Zuiniger leven

Er zijn een aantal manieren waarop je kunt zorgen voor een beter milieu. Soms moet je hiervoor geld uitgeven of naar de winkels, maar er zijn ook dingen die jij nu al meteen kunt doen. Zo kun je ervoor kiezen om wat minder lang te douchen. Hiermee bespaar je water en energie. Dit is goed voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee. Verder kun je er ook voor kiezen om de wasmachine wat minder warm te zetten. Ook de warmte in huis is van belang. Als je constant de verwarming aanzet, gaat er veel energie en geld verloren. Zeker als de verwarming erg hoog staat. Probeer daarom op andere manieren warmte in huis te houden. Dit kan bijvoorbeeld door te zorgen voor betere isolatie.

Elektrische apparaten en verlichting

Ook elektronische apparaten spelen een grote rol. Ga je even de deur uit of val je ‘s avonds bijna in slaap? Zet alle apparaten zoals je computer en televisie dan uit. Als deze lang en overbodig aan staan, is dat natuurlijk erg zonde. Verder heb je natuurlijk de verlichting in je huis. Heb je nog oude spaar- of gloeilampen? Vervang deze dan zo snel mogelijk voor LED-verlichting. Uiteindelijk bespaar je hiermee veel geld, moeite en energie. Goedkope Philips verlichting heb je zo gekocht. Deze lampen gaan een stuk langer mee en werken veel zuiniger. Dit is goed voor het milieu, maar ook voor jezelf.