Puzzelen is nog steeds een van de meest favoriete vormen van tijdverdrijf

Puzzelen is nog steeds een van de meest favoriete vormen van tijdverdrijf

Er zijn diverse soorten van puzzelen die nog steeds druk beoefend worden. Ondanks dat de gemiddelde leeftijd van de puzzelaar stijgt is het nog steeds veelvuldig beoefent. Nu zijn er natuurlijk ook diverse soorten puzzels. Zo heeft u de papieren kruiswoordpuzzel (met diverse varianten) maar ook de legpuzzel is nog steeds populair.

Kruiswoordpuzzels en de diverse varianten

De boekjes met kruiswoordpuzzels zijn nog steeds in iedere kiosk te vinden. Ook ieder dagblad, weekblad of maandblad heeft meestal wel een puzzelpagina in de bladen staan. De diverse soorten puzzels zijn zo uitgebreid dat er voor eenieder wel wat bij zit. Te denken valt aan zweedse doorlopers, cryptogrammen, logische puzzels, rebussen en de zeer populaire sudoku. Om da al het begin moeilijk is starten veel mensen vaak met puzzelen met een puzzelwoordenboek naast zich. Hieruit leer je de spelenderwijs de meest gebruikte synoniemen in de puzzelwereld en raak je vanzelf bedreven in het oplossen van je favoriete puzzels

Puzzelen met legpuzzels

Deze vorm van puzzelen wordt er al vanaf jongs af aan met de paplepel ingegoten. Wie kent er van vroeger niet de houten puzzels waar je vijf verschillende figuurtjes in het voor hun bestemde vakje moest plaatsen. Later breidt zich dat vaak uit naar echte puzzels met 25 stukjes.

Vaak veel later gaan de mensen zich wagen aan een legpuzzel met 500, 1000, 2500 of zelfs 5000 stukjes. Het geduld wordt daar vaak flink op de proef gesteld en het is dan ook raadzaam om niet gelijk met de 5000 stukjes variant te beginnen.

Puzzelen voor alle leeftijden

Waar de meeste van bovengenoemde puzzels door een wat ouder publiek gemaakt worden daar zijn ook andere puzzels die ook populariteit onder de jeugd kennen. Sudoku is daar onder andere een goed voorbeeld van.

Tegenwoordig is er ook nog een andere vorm van legpuzzels te koop, namelijk de 3d puzzel. Behalve in de lengte en breedte te moeten werken met de puzzel gaat deze ook nog eens de hoogte in. Deze puzzels zijn ook populair bij de jeugd. Favoriete 3d puzzels zijn die van bekende gebouwen.