Op vakantie met de elektrische wagen

Op vakantie met de elektrische wagen

Heb jij een elektrische auto en wil je hiermee vanuit België op vakantie? Dan moet je goed voorbereid zijn, zeker als je lang moet reizen. Je moet hierbij bijvoorbeeld denken aan de laadpas, oplaadpunten en het bereik van de auto. Hieronder kun je meer lezen over op vakantie met de elektrische wagen en wat hierbij komt kijken.

Bereik van je auto

Een belangrijke factor tijdens je vakantie is het bereik van je elektrische auto. Meestal hebben de auto's een bereik van 150 kilometer of 350 kilometer. Als je elektrische auto een bereik heeft van slechts 150 kilometer, is het misschien beter om geen lange reis te maken met je voertuig. Je kunt namelijk niet altijd garanderen dat je (gemakkelijk) een laadpunt kunt vinden in de buurt. Met een auto met 350 kilometer bereik kom je een stuk verder. Ook kan niet iedere elektrische auto een aanhanger dragen, hier moet je ook goed op letten als je met een caravan op vakantie wil. Bepaalde modellen van Tesla kunnen dit wel.

Laadpas aanvragen

De laadpassen die gebruikt worden in België en Nederland zijn niet altijd geldig in het buitenland. Zoek dus van te voren op of jouw pas hier ook geschikt voor is. Zo niet? Vraag dan van te voren de juiste pas aan. Dit kan soms wat tijd kosten, dus doe dit niet pas één week voordat je vertrekt.

Oplaadpunten in het buitenland

In België zijn veel oplaadpunten te vinden, maar dit is lang niet zo in ieder Europees land. Zorg dus dat je de route van te voren goed uitstippelt. Met een auto van Tesla is dit een stuk gemakkelijker. Je kunt namelijk via de navigatie je route plannen inclusief oplaadpunten. Heb je een andere elektrische auto? Dan moet je dit handmatig doen. Soms kan een oplaadpunt ook buiten werking zijn, dus je moet goed opletten. Je wil natuurlijk niet langs de weg stil komen te staan tijdens je reis of vakantie.

Kortom, je moet dus goed voorbereid zijn als je op vakantie wil met een elektrische auto. Vooral omdat laadpassen en oplaadpunten niet in ieder lang hetzelfde zijn. Ook de oplaadkabels kunnen verschillen per land. In sommige landen is type 2 de standaard, in andere landen is dat type 3. Zoek dus van te voren genoeg elektrische wagen vakantietips, zodat je zonder problemen op vakantie kunt.