Het belang van licht en kleur in je woning

Het belang van licht en kleur in je woning

Als je denkt aan het inrichten van je woning, denk je meestal aan behang, meubels en vloeren. Een aspect waar mensen snel overheen kijken, is het gebruik van licht. Licht heeft een grote invloed op onze stemming en emoties. Daarnaast is voldoende licht ook heel belangrijk voor onze gezondheid. In dit blog lees je alles over licht in je woning: welke kleuren zijn gezond, hoeveel licht heb je nodig en waar gebruik je welk licht?

Invloed van licht op het lichaam

Zonlicht is erg belangrijk voor het menselijk lichaam. Zonlicht bevat namelijk veel vitamine D, wat goed is voor de botten en de weerstand. Ook zorgt vitamine D ervoor dat we ons lekkerder voelen. In de winter, als er minder zonlicht is, voelen veel mensen zich somberder of neerslachtig. Dit komt omdat het lichaam dan minder vitamine D aanmaakt. Licht is daarom vooral van belang in ruimtes waar je overdag vaak zult zijn in huis, zoals de woonkamer, de eetkamer en de keuken. Heb je niet veel ramen in een ruimte? Dan kun je ook de meubels en muren gebruiken om meer licht te reflecteren. Denk aan spiegels, witte muren en een lichte eetkamertafel of kasten.

De kleur van licht

Naast licht speelt de kleur van licht ook een belangrijke rol in je woning. Kleur heeft namelijk ook invloed op onze stemming en emoties. Het is daarom belangrijk om de juiste kleuren te kiezen voor je woning, afhankelijk van wat je wilt bereiken. Zo zijn er kleuren die rustgevend zijn, waardoor je je beter kunt ontspannen. Andere kleuren stimuleren juist de energie en helpen je bij het concentreren. Fel, wit licht is het beste om zonlicht na te bootsen. Dit soort licht is daarom vooral belangrijk in ruimtes waar je wakker wilt worden of actief wilt zijn. Denk aan bijvoorbeeld een werkkamer of de keuken.

Er zijn ook ruimtes waar gezelligheid juist van belang is. De slaapkamer moet goed donker kunnen zijn, met het liefst sfeervolle, warme lampen. Blauw licht is in de slaapkamer de slechtste keuze, omdat blauw licht ervoor zorgt dat je minder snel moe wordt en in slaap valt. Kamers zoals de eetkamer en de woonkamer wil je soms gezellig kunnen maken. Bij feestdagen of romantische avonden bijvoorbeeld. Zet hier daarom lampen neer van Emob die je kunt dimmen, of waarvan je zelfs de kleur kunt veranderen.