Op kot gaan vlot doen verlopen? Dat doe je zo!

Op kot gaan vlot doen verlopen? Dat doe je zo!

Op kot gaan vlot doen verlopen? Dat doe je zo!

Jongeren die op kot gaan, leven voor het eerst een lange tijd niet onder hetzelfde dak als hun ouders en broers en zussen. Vaak laten ze zelfs hun vrienden achter, want ook zij gaan misschien op kamers. Voor veel jongeren is dit de eerste stap in zelfstandigheid. Iets om te vieren. Maar het kan ook best eenzaam zijn.

Ouders proberen hun kinderen zo goed mogelijk voor te bereiden. Alleen wonen en plots voor jezelf moeten zorgen loopt niet altijd van een leien dakje. Dat de jongeren tijdens de weekend weer naar huis komen, helpt om deze periode zo vlot mogelijk door te komen. Maar dat is niet alles wat je kan doen.

Maak van de kamer een gezellig nest

Voor je kind op kot gaat, kan je samen de ruimte zo gezellig mogelijk maken. Door samen te gaan winkelen en leuke spullen uit te kiezen, geef je je kind de kans om een home-away-from-home te maken. Met gezellige spullen, zoals kaarsen, plantjes en siervoorwerpen kleed je de kale kamer meteen aan.

Je mag ook gerust de persoonlijke weg op gaan. Geef jouw kind een foto van jullie gezin of maak een grappige jaarkalender met jullie favoriete gezinsfoto’s. Kies daarvoor vakantiefoto’s en foto’s van momenten die bijzonder waren voor jullie allemaal. Daarmee geef je je kind niet alleen een waardevolle herinnering aan thuis, maar toon je je kind ook dat je trots bent op wie hij of zij geworden is.

Geef jouw kind een persoonlijk cadeau

Ouders hebben vaak een unieke band met elk van hun kinderen. Denk aan herinneringen en grapjes tussen jullie beide of aan een passie die jullie delen. Op basis daarvan kan je een uniek geschenkje laten maken waarmee je jouw kind de wijde wereld in kan sturen.

Originele fotocadeaus hoeven niet veel te kosten, maar kunnen bijzonder waardevol zijn. Een leuk zeeppompje, een sleutelhanger of een mok met daarop een van jullie persoonlijke herinneren of mopjes gedrukt, vormt een persoonlijk en lief geschenk.

Laat hen los

Ten slotte is het belangrijk dat je je kinderen toont dat je hen vertrouwt om zelf hun eigen keuzes te maken. Jongeren die voor het eerst op kot gaan, hunkeren er vaak naar om uit het huis te kunnen gaan. Dat is heel normaal.

Geef je kinderen alles wat ze nodig hebben en laat hen dan los. Je kinderen zijn bijna volwassen en ze hebben de kans om op eigen benen te staan nodig om evenwichtige volwassenen te worden. Laat hen los en wees er voor hen wanneer ze je nodig hebben.