Afvallen met koolhydraten tellen. Hoe pak je dat aan?

Afvallen met koolhydraten tellen. Hoe pak je dat aan?

Als je besloten hebt dat je ​wil afvallen door het volgen van een koolhydraatarm dieet, dan betekent dit dat je het beste kunt gaan bijhouden hoeveel koolhydraten je per dag eet. Dat lukt niet zomaar, door lukraak het brood en de aardappelen uit je dieet te schrappen. Je wilt dus meer zicht krijgen op de hoeveelheid koolhydraten per dag die je eet​. Hoe kun je dat voor elkaar krijgen? Er zijn meerdere manieren om hiermee aan de slag te gaan: etiketten lezen, tabellen lezen of een dieetschema (bron: YellowFit).

A. Etiketten lezen

Op sommige producten die je koopt zal een etiket zitten. Hierop staat de hoeveelheid koolhydraten vermeld, meestal per 100 gram. Als je netjes afweegt wat je gaat eten, kun je hiermee makkelijk uitrekenen wat je eet.

2 rekenvoorbeelden:

Neem bijvoorbeeld 30 gram walnoten, de hoeveelheid koolhydraten die ze bevatten is 12 gram per 100 gram. In 30 gram walnoten zitten dan 3,6 gram koolhydraten.

Bij een normale warme maaltijd eet iemand 200 gram aardappelen. Op het etiket zie je dat aardappelen 17 gram koolhydraten per 100 gram bevatten. Je eet 200 gram, dus vermenigvuldig 17 met 2 en dan krijg je 34 gram.

B. Websites met koolhydraten tabellen of rekentabellen

Op internet zijn er websites te vinden die je helpen met het uitrekenen van de voedingswaarde van producten. Koolhydraten tabellen of rekenhulpen kunnen je veel inzicht geven in wat er in verschillende producten zit. Je vult het product in en je krijgt meteen het resultaat. Ook zijn er apps voor op je smartphone, die kunnen bijhouden wat en hoeveel je eet en hoeveel koolhydraten per dag je voeding bevat.

C. ​Kant en klare dieetschema​’s

Natuurlijk is het helemaal niet zo handig om meerdere keren per dag in te gaan vullen wat je eet en dan te kijken of het wel genoeg is of teveel. Juist in ons drukke leven hebben we behoefte aan een eenvoudige manier om hier mee om te gaan. Met een kant en klaar  dieetschema’s ​hoef je niets zelf uit te rekenen. Op deze manier kun je afvallen en een strak lichaam krijgen zonder continu alles uit te hoeven rekenen.

Hierin vind je uitgewerkte recepten die precies bieden wat je nodig hebt om jouw doel te bereiken: afvallen. Je kiest een lekker gerecht, zonder je zorgen te maken of er teveel of te weinig koolhydraten in zullen zitten, of dat er ingrediënten in zitten die niet binnen het koolhydraatarme dieet passen.