Wat te doen tegen engerlingen en emelten?

Wat te doen tegen engerlingen en emelten?

Engerlingen en emelten kunnen een ware plaag vormen voor je gazon of moestuin. Engerlingen zijn de larven van kevers, zoals de meikever, en voeden zich met de wortels van planten. Emelten zijn de larven van de langpootmug en doen hetzelfde. Gelukkig zijn er verschillende methoden om deze ongewenste gasten te bestrijden en je tuin te beschermen. In dit artikel zullen we enkele effectieve oplossingen bespreken.

Ken je vijand

Voordat je overgaat tot actie, is het belangrijk om de vijand goed te kennen. Engerlingen en emelten zijn vooral actief in het voorjaar en najaar en leven ondergronds. Ze zijn te herkennen aan hun witte kleur en gekromde lichaam.

Voorkomen is beter dan genezen

Een van de beste manieren om een plaag van engerlingen en emelten te voorkomen, is door je tuin gezond te houden. Zorg voor een goede beluchting en drainage, maai regelmatig en geef de juiste hoeveelheid water aan je planten. Een gezond gazon of moestuin is minder vatbaar voor plagen.

Engerlingen bestrijden

Er zijn verschillende manieren om engerlingen effectief te bestrijden. Een biologische methode is het inzetten van aaltjes, kleine parasitaire wormen die de larven van binnenuit infecteren. Deze zijn onschadelijk voor planten en dieren, maar zeer effectief tegen engerlingen. Ook het gebruik van nematoden kan helpen om engerlingen te bestrijden.

Emelten bestrijden

Emelten kunnen op een vergelijkbare manier bestreden worden als engerlingen. Het gebruik van aaltjes kan ook hier effectief zijn. Daarnaast kan het inzaaien van nematoden het aantal emelten in je tuin verminderen. Zorg er ook voor dat je tuin regelmatig belucht wordt, aangezien emelten houden van vochtige omstandigheden.

Chemische bestrijdingsmiddelen

Als biologische methoden niet het gewenste effect hebben, kun je overwegen om chemische bestrijdingsmiddelen in te zetten. Let wel op dat deze middelen schadelijk kunnen zijn voor het milieu en andere insecten. Gebruik ze daarom met mate en volg altijd de aanwijzingen op de verpakking.

Emelten en engerlingen bestrijden vergt wat tijd en moeite, maar met de juiste aanpak kun je een plaag voorkomen en je tuin gezond houden. Door preventieve maatregelen te nemen en biologische bestrijdingsmethoden te gebruiken, kun je op een milieuvriendelijke manier van deze ongewenste gasten afkomen. Vergeet niet dat een gezonde tuin de beste verdediging is tegen plagen.